#Halvtreds/Tyve
En status over 2020 fordrer stor ja-hat, en af dem med fjer og tyl og hele udtrækket, hvis man vil undgå at synke ned i depression, men mere har et ønske om at kigge lidt på det hele (sig selv fx) udefra.
Jeg gik fra 2019 (som faktisk heller ikke var et gliden-glat-igennem år for mig), og ind i 2020 med et ønske, og begrundet håb, om at jeg fik et år med nogenlunde smult vande.
Det startede da også omtrent sådan. Ja, altså, hverdagsfnidder kommer man jo aldrig helt af med, slet ikke hvis man bor i en sammenbragt husstand, hvor 50 % er teenagere og 25 % har levet et voksenliv i flere år, uden ansvar for andet end sig selv. Så kan de sidste 25 % (mig), i perioder godt få meget lange arme af at stå midt i sovsen og røre og røre, for at den ikke skal skille. Men på den store planche så det ud som om jeg kunne læne mig lidt tilbage i sædet og nyde turen.
Året begyndte på den måde, at der var faldet ro på arbejdssituationen for min kæreste, så han ikke længere skulle være væk 4 uger hver anden måned. Sådan havde han arbejdet i mange år, da vi mødte hinanden, så det var ikke nyt for ham at stemple ud af sit hverdagsliv i Danmark hver anden måned. Men det var det for mig, og det fungerede ikke for os. Så han landede et nyt job, og det så ud til at komme til at virke, dér i begyndelsen af 2020.
Så kom Corona og fuckede den plan op. Hans branche gik i sort, og så var det slut med det nye job. Alting blev kastet op i luften, fremtiden blev pludselig usikker. Konkret betød det et halvt år med ondt i bekymringsmusklen, gående rundt som løver i et bur 24/7 inden for de samme fire vægge, mig på hjemmearbejde og ham på jobsøgning.
At vi ikke blev sindssyge, og at vi er her endnu, det er en bedrift jeg slet ikke begriber. En ting er jo at gå gennem kriser, når verden er normal, noget andet er at stå dem igennem, når man er afskåret fra kontakt med sine nære og kære. Når man ikke har de sædvanlige at spille bold op ad, teste problemstillinger af på, dem som plejer at begave en med deres ærlighed, så man ser sig selv klarere.
På den ene side har det gjort noget godt, at vi har været tvunget ned i gear gennem det meste af 2020. Det har været godt at bruge den friske luft noget mere, og hvor heldigt var det lige at vejret artede sig smukt fra midt i marts? Så vi kunne komme ud af lummerhulen og slå noget virus ihjel i solen, og holde ud at have vinduerne på vid gab en gang i timen, så forholdene for virus ikke blev for gunstige i stuerne. Hvor man undervejs i forløbet har fået indrettet sig med stationer; arbejdsstation, middagslursstation, litteraturstation osv. Jeg har læst 45 + bøger siden sommerferien, + fordi jeg har tre i gang lige nu, og de to af dem går jeg lidt til og fra, fordi jeg ikke har besluttet om de er gode.
For det er jo i stuerne vi har været nødt til at leve en meget stor del af hverdagslivet i en meget stor del af året. Der har ikke været nogle steder at gå hen, og der har heller ikke været nogen at gå derhen med. Der har været meget forbudthed at forholde sig til. Og også mange selvbestaltede politibetjente til at håndhæve forbudtheden. Ind imellem har man overvejet (ud over den helt åbenlyse overvejelse om smitterisiko) om man orkede at rende ind i en byge af hævede øjenbryn og selvhellige spydigheder, fordi man inviterede sine allernærmeste til en fødselsdag ved langborde, placeret så almindelig samtale på det nærmeste var umuliggjort, afstanden taget i betragtning. Efter i øvrigt at have vasket hele matriklen ned i kogesprit først.
Så på den anden side har det også været et seriøst udfordrende socialt projekt. Og et altoverskyggende et af slagsen. Alle dele af livet har været inficeret, uanset om man har været smittet eller ej. Det har forandret os. Der er nogle af os, for hvem forandringerne har været gavnlige ligefrem, de historier har man kunne høre i medierne. Det er dejligt, og de historier bør vi lære af, bringe med videre og bruge erfaringerne til at organisere visse områder i samfundet anderledes.
Vi kan også, hvis vi tør, bringe erkendelsen af at vi måske ikke havde indrettet os optimalt, men i nogen grad på autopilot, med videre. Fx det at være nødt til at selektere i forhold til en gæsteliste, når man er så uheldig at fylde rundt i et forbandet år som dette, sætter tanker i gang. Hvem vil man helt sikkert ikke undvære til sin fest? Hvem er på måske-listen? Og hvor går det op for en, at her er der nok tale om en man i virkeligheden kun inviterer af pligt?
Det er grumme sager, men måske er det faktisk ikke så skørt, hvis man tager sine oprydningsbriller på. Og det bør man jo en gang imellem. Lige som man gennemgår sin budgetkonto en gang om året, sin skobeholdning, krydderiskuffe og haveskuret, så er det måske i virkeligheden ikke nogen dårlig ide at gennemgå sin kontaktliste samtidig? Og få luget ud i dem, som ikke rigtig bidrager med god energi til ens liv mere. Som regel er det jo faktisk sådan at den slags går begge veje, så de frasorterede reagerer formentlig også bare med lettelse over at slippe for udgiften til taxa og gave i forbindelse med en rund fødselsdag, som de, hånden på hjertet, helst var foruden.
Man kan jo selv købe de bøger på ønskelisten, det har man råd til, når man kan strege 8-10 kuverter af listen. Måske lyder det kynisk? Det gør det nok for nogle, men jeg vidste allerede før Corona, at der er mennesker man ønsker at have (og derfor har) i sit liv altid, og så er der mennesker der får en betydning i en periode, fordi det giver mening lige der, men som så forsvinder igen, fordi det holder op med at give mening. I de lykkelige tilfælde er der sammenfald i meningsløsheden hos begge parter. I de ikke så lykkelige tilfælde må man slikke sårene og komme op på hesten igen.
Nu blev det sådan, at den helt store stramning, den med socialboble, forsamlingsforbud for mere end 10 personer, mundbind og restaurationslukning kl. 22, trådte i kraft på præcis min 50 års fødselsdag. Det krævede nogle justeringer, men det har på den anden side givet mig noget ekstra tid til lugearbejdet i kontaktlisten. For det bliver formentlig ikke før hen på sommeren 2021, at en ordentlig fest med pedalen i bund lader sig gennemføre. Og pedalen skal i bund. Min kæreste besluttede nemlig i august, at han ikke ville være min kæreste længere, og spurgte om han måtte være min mand i stedet. Så vi blev gift på min 50 års fødselsdag, med mundbind, som gjorde det ud for mit "blå". Der er altså flere rigtigt gode grunde til at feste på løssluppen manér, når vi må det igen!
Men det er okay at det trækker lidt ud. For jeg har også masser af bøger i vente, både på ønskesedlen og i bogreolen. Og det er snart jul(-eferie), så måske får man bogønsker opfyldt, og har ovenikøbet tid til at læse dem.